Fietsen door weer en wind

Fietsen door weer en wind

Rond de honderd kilometer per dag trapt fietskoerier Michel Smits (28) op zijn fiets rond om pakketjes op tijd bezorgd te krijgen in de stad. Dit doet hij door weer en wind. Sinds drie jaar werkt Michel als freelance fietskoerier en daarnaast verhuurt hij fietsen aan toeristen in Amsterdam.

“ Fietskoerier is een eenzaam beroep”, zegt hij. Je zit in je eigen wereld en hebt verder niets met andere mensen te maken. Mijn pakketjes afleveren is het enige dat belangrijk is op dat moment. Het is een echt vak om je fiets zo snel mogelijk door de stad te sturen.”

De deur van het fietsverhuurbedrijf opent zich. Twee Japanse toeristen brengen hun huurfiets terug na een middagje fietsen in de hoofdstad.

“ Het verhuren van fietsen en mijn baan als fietskoerier zorgen voor een balans. Ik houd contact met mensen en ik geniet van de vrijheid als fietskoerier.” Die vrijheid is volgens Smits het grootste voordeel. “ Als koerier stippel je je eigen route uit en dan rijd ik bijvoorbeeld lekker door het Vondelpark. Heerlijk vind ik het om daar te fietsen en mijn hoofd leeg te maken.”

De afwisseling van het werk ziet hij ook als een voordeel. “ Het kan voorkomen dat ik twee keer per dag een pakketje aflever in Amsterdam Oost, of ik kom er weken niet. Soms bezorg ik zelfs een pakketje in Hilversum.

Zijn hele leven staat eigenlijk in het teken van fietsen, zegt hij. Zelfs in het weekend stapt hij nog voor zijn plezier op zijn tweewieler. “ Dan maak ik bijvoorbeeld een mooie rit naar de Utrechtse Heuvelrug. Daar kan ik echt van genieten.”

Smits denkt er niet over om zijn baan als koerier in te ruilen. “ Bij zo’n saai kantoor lever ik ook wel eens een pakketje af en dan zie ik hoe ze raar naar mijn kleding kijken. Maar ik lach dan bij mezelf, want ik zal mijn vrijheid nooit opgeven voor zo’n kantoorbaan.

Naar: Amsterdams Stadsblad, 14 januari 2009